Modelárske farby a skúsenosti s nimi

25.10.2011 11:00

Chcel by som sa podeliť s mojimi praktickými skúsenosťami s jednotlivými farbami, ktoré mi prešli rukami. Ako prvé som skúšal nám všetkým známe GUNZE. Skúšal som rad C (lacquer) ale aj radu H (akryl). Oba typy sa striekajú veľmi dobre dá sa povedať, že sú blbovzdorné. Mne nevyhovovali svojim neskutočným smradom, hlavne C-rada. S H-radou je to čo sa týka smradu lepšie, ale nie zas tak aby mi to vyhovovalo. Lepšie su na tom len akrylové TAMIYA, dá sa povedať že majú špecifickú "vôňu". Inak s TAMIYA sa pracuje rovnako aho s Gunze H, takže sú prakticky blbo-vzdorné. Obe sa dajú striekať rovno na plast aj bez Surfaceru, čo považujem osobne za veľkú výhodu. Natieranie štetcom ide, ale výsledok nie je uspokojivý leda tak na nejaké drobné diely resp. opravy striekanej kamufláže.

 

Ďalej som skúšal Vallejo sériu Air aj ModelColor. Vallejo Model Air boly pre mňa prakticky nepoužiteľné. Veľmi ťažko sa s nimi pracuje. Sú náročné na povrch t.j. na plast sa nedajú prakticky vôbec striekať pretože farba sa zbaľuje do guličiek a nedrží na povrchu. Ak použijeme Vallejo surfacer tak sa situácia o moc nezlepší. Pri použití rady ModelColor a ako riedidlo IRON resp. Vallejo Cleaner mi t tak isto neprirástlo k srdcu. Je to značne náchylné na všemožné okolnosti. Na druhej strane sú Vallejo Model Color nenahraditeľné pri farbení detailov pomocou štetca.

 

Ako tretie sa mi dostali do ruky farby Lifecolor s kompletnou podpornou chémiou ako originálne riedidlo, cleaner, thickener, primer. Farby majú veľmi bohatú škálu odtieňov takže nie je treba tak miešať zodpovedajúci odtieň. Sú bez výrazného zápachu takže pri striekaní nikto nič neucíti. Jedine cleaener je veľmi mierne cítiť po acetóne. (aspoň mne to tak príde) Stalo sa mi, že mi Cleaner naleptal obyčajné chirurgické rukavice, takže teraz používam nitrilové. Farby sú veľmi náročné na prípravu povrchu. Ako nutnosť sa javí požitie primeru ako základu na plast a až potom farba. Toto je veľmi otravné hlavne pri striekaní menších dielov. Pri veľkých plochách ako je kamufláž to zas tak nevadí. Skúšal som aj variant nástreku bez primeru priamo na plast resp. na Tamiya surfacer. Ide to ale treba striekať veľmi tenké vrstvy a tých vrstiev môže byť až desať. Farba ale nie je príliš stabilná na povrchu, dosť ľahko sa odiera. Toto sa zmení ak tam pridáme SIDOLUX, potom je povrch tvrdý a značne odolný proti poškriabaniu. Farby sa dajú oživiť Isopropylenalkoholom, ale narušuje ich napr. aj chémia Gunze na dekály (Setter,..). Po nástreku farby na primer je farba skoro vždy matná zrejme kvôli hrubosti primeru, ktorá je nutná práve na uchytenie farby na povrch. Takže ak striekame lesklú farbu na primer bude tak maximálne polo-lesklá, ale mne to pripadá skôr matné a na dotyk "drsné". Ak potrebujeme lesklý povrch nevyhneme sa niekoľkým vrstvám lesklého laku. Tento lak však trpí po zaschnutí značnou gumovatosťou, t.j. po zaschnutí nie je úplne tvrdý, ale skôr pružný. U matného laku som túto vlastnosť nepozoroval. Takže rezultát je: dobré, ale príliš náročné na okolnosti.

 

Ako štvrté sa mi dostali do ruky PACTRY. Zatiaľ ich musím hodnotiť iba kladne. Počet odtieňov nie je až tak vysoký ako u LIFECOLOR, ale zato RLMčiek je tam až až. Aj keď väčšina modelárov doporučuje pod ne Surfacer kvôli priľnavosti, ja som striekal priamo na plast odmastený Isopropylenalkoholom a farba bola odolná proti bežnému namáhaniu a oteru. To je veǩá výhoda. Farby tak isto ako LIFECOLOR sú bez výrazného zápachu takže prakticky ich vôbec pri striekaní necítiť. Jediná nevýhoda je dosť malé balenie, iba 11 ml.

 

 

Späť